Çarşıda, pazarda, manavda kolaylıkla bulabileceğimiz ama tanımadığımız, ismini bile bilmediğimiz yada yeme alışkanlığımızın olmadığı bir sürü meyve, sebze vardır. İsmini bilmediğimiz gibi şifasından da yararlanamayız. İşte tam da bu şekilde bahsettiğimiz meyvelerden birisi de Trabzon hurmasıdır. Hurma deyince herkesin aklına genel olarak bilinen kahverengi, küçük, uzun, ramazan ayında bolca tükettiğimiz hurma gelir. Fakat bizim bahsettiğimiz bu hurma değildir. Diğer adıyla Japon hurması, Japon elması, Çin eriği, Doğu hurması aslında bizim bahsettiğimiz Trabzon hurmasıdır. Yöre yöre, il il çok çeşitli isimlerle adlandırılır. İşte yazımızda bu çok bilinmeyen şifalı meyveyi, Trabzon hurması meyvesini tanıtacağız. Trabzon hurması faydaları nelerdir, nerelerde yetişir, şifaları nelerdir, bu konuları ele alacağız.
TRABZON HURMASI NEDİR?
Latincesi Diospyros kaki olan bu şifalı meyve turuncu renkte ve yaklaşık elmabüyüklüğündedir. Temmuz ağustos aylarında çiçek açar ve tohumları kasım ayında olgunlaşır. Ana vatanı bir çok meyve gibi Çin’dir. Fakat daha sonra Japonya’ya getirildiği için Japon hurması adı verilmiştir. Ağaçta yetişir. Ağaç kazık köklüdür, ortalama 5-6 metreye kadar boylanır. Yaprakları ilkbaharda yeşil sonbaharda ise kırmızı, sarı, turuncu gibi renklere dönüşür. Bu yüzden ağaç, süs bitkisi olarak da peyzaj alanında kullanılır. Turuncu olan meyve çok tatlıdır. Meyvenin içinde kahverengi noktacıklar bulunur. İçi yumuşak olan meyve oldukça güzel bir tada sahiptir. Genellikle tropik ve subtropik iklimlerde yetişir. Serin iklimlerde istenildiği gibi yetişemez. Meyvesi çiğ veya pişmiş olarak tüketilebilir. Avrupa’da da üretimi yayılmıştır. Ülkemizin de bazı bölgelerinde yetiştirilmektedir. B1, B2, B3 ve C gibi çeşitli vitaminler ve askorbik asit içermektedir.
Yeni olgunlaşmış (yumuşak olmayanlar) Trabzon hurması ağızda mayhoş ve ekşi bir tat bırakabilir. Bu yüzden hava sıcaklığından balkonda veya evde yerde bekleterek olgunlaşmasını beklediğinizde çok güzel bir meyve ile karşılaşabilirsiniz. Yeni olgunlaşmış olanlarını yemenizi pek tavsiye etmiyoruz. Eğer önceden hiç yemediyseniz yumuşak olanları alıp yemelisiniz.
TRABZON HURMASI FAYDALARI
Latincesi Diospyros kaki olan bu şifalı meyve turuncu renkte ve yaklaşık elmabüyüklüğündedir. Temmuz ağustos aylarında çiçek açar ve tohumları kasım ayında olgunlaşır. Ana vatanı bir çok meyve gibi Çin’dir. Fakat daha sonra Japonya’ya getirildiği için Japon hurması adı verilmiştir. Ağaçta yetişir. Ağaç kazık köklüdür, ortalama 5-6 metreye kadar boylanır. Yaprakları ilkbaharda yeşil sonbaharda ise kırmızı, sarı, turuncu gibi renklere dönüşür. Bu yüzden ağaç, süs bitkisi olarak da peyzaj alanında kullanılır. Turuncu olan meyve çok tatlıdır. Meyvenin içinde kahverengi noktacıklar bulunur. İçi yumuşak olan meyve oldukça güzel bir tada sahiptir. Genellikle tropik ve subtropik iklimlerde yetişir. Serin iklimlerde istenildiği gibi yetişemez. Meyvesi çiğ veya pişmiş olarak tüketilebilir. Avrupa’da da üretimi yayılmıştır. Ülkemizin de bazı bölgelerinde yetiştirilmektedir. B1, B2, B3 ve C gibi çeşitli vitaminler ve askorbik asit içermektedir.
Yeni olgunlaşmış (yumuşak olmayanlar) Trabzon hurması ağızda mayhoş ve ekşi bir tat bırakabilir. Bu yüzden hava sıcaklığından balkonda veya evde yerde bekleterek olgunlaşmasını beklediğinizde çok güzel bir meyve ile karşılaşabilirsiniz. Yeni olgunlaşmış olanlarını yemenizi pek tavsiye etmiyoruz. Eğer önceden hiç yemediyseniz yumuşak olanları alıp yemelisiniz.
TRABZON HURMASI FAYDALARI
Hamur işleri, dondurmalar ve tatlılarda kullanılan meyve çiğ olarak da tüketilir. Ayrıca hamur işleri ve salatalarda da kullanılır. Reçel, marmelat, şurup, şerbet ve alkollü içeceklerin yapımında da kullanılan Trabzon hurması faydaları nelerdir? İdrar söktürücüdür. Kış aylarında ise balgam söktürücü olarak kullanılabilir. Öksürük, grip, nezle, soğuk algınlığına karşı şifa verir. Herkesin çokça yakındığı ülser ve gastrit gibi mide rahatsızlıklarına şifa sağlar. Mide hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Mide bulantısı ve kusmaya karşı da kullanılabilir. Trabzon hurması ağacı gövde kabuğu kanamayı durdurucu etki yapar.
Ayrıca bu şifalı meyve, çok çeşitli vitaminler ile vücudun vitamin ihtiyacını karşılar. İçerdiği vitaminler sayesinde hastalıkların önlenmesine yardım eder. Ateş düşürmeye yardım eder. Yüksek ateşten korunmak için tüketilebilir.
Meyve kabızlık tedavisinde kullanılır. Bu meyveyi tüketen kişiler kabızlık rahatsızlığından kurtulur. Ayrıca basur yani hemoroid sorunu olanlar da mutlaka tüketmelidir. Olgun kurutulmuş meyveler bronşit hastalığına şifa verir. Olgunlaşmamış olanlarının meyve suyu ise hipertansiyona iyi gelir. Hıçkırık tedavisinde de kullanılması da Trabzon hurması faydaları arasındadır. Cilt sıkılaştırıcı özelliklerinden dolayı yüz maskesi yaparken de kullanılan bir meyvedir. Karaciğer ve safra kesesi gibi organlara fayda sağlar.
Ayrıca bu şifalı meyve, çok çeşitli vitaminler ile vücudun vitamin ihtiyacını karşılar. İçerdiği vitaminler sayesinde hastalıkların önlenmesine yardım eder. Ateş düşürmeye yardım eder. Yüksek ateşten korunmak için tüketilebilir.
Meyve kabızlık tedavisinde kullanılır. Bu meyveyi tüketen kişiler kabızlık rahatsızlığından kurtulur. Ayrıca basur yani hemoroid sorunu olanlar da mutlaka tüketmelidir. Olgun kurutulmuş meyveler bronşit hastalığına şifa verir. Olgunlaşmamış olanlarının meyve suyu ise hipertansiyona iyi gelir. Hıçkırık tedavisinde de kullanılması da Trabzon hurması faydaları arasındadır. Cilt sıkılaştırıcı özelliklerinden dolayı yüz maskesi yaparken de kullanılan bir meyvedir. Karaciğer ve safra kesesi gibi organlara fayda sağlar.
0 yorum:
Yorum Gönder